Novi Sad
22.06.2021.
16:22 > 16:29
Deo lođe na šestom spratu zgrade u Balzakovoj 42, obrušio se u noći između subote i nedelje - niko nije povređen, a veštačenje je u toku.
  • gradjaninX

    25.06.2021 14:22
    Investitor i izvodjac ovih objekata je bila SFRJ, a ne privatnik tako da, saberite se makar malo, i ukljucite mozak, ili ste svi rodjeni juce?!

    Otpasce SVE te ograde, kad-tad. Armatura istruli i to je to. Na svu srecu pa nisu sve terase tako gradjene, a na nesrece, neko je odlucio i da ih zatvori nakarikao jos 400-500 kila materijala na taj deo.
  • g pen

    25.06.2021 13:16
    50 godina za ove stiropor kocke? Jesi li ti normalan? Kada su davali 6 meseci na zgradi pored je otpao stiropor.
  • Branislav

    25.06.2021 13:09
    Pametnjaković
    @dijasporac
    Kada pomisliš "neko pametan", a onda ukapiraš isti k'o i ostali; jok ti ćeš me učiti šta je konstrukcija nakon 20 godina iskustva!
    Dipl. Ing. Mašinstva
  • Novosađan

    24.06.2021 10:40
    @Ns
    “Šta li će tek biti za 50 god sa sadašnjom novogradnjom...”

    Mislim da je rok od 50 god veoma optimističan. Na toj novogradnji se već posle par godina spira boja (toliko o kvalitetu) kao da se neko ispovraćao (pogledaj Bul. Cara Lazara, naspram Limanskog DZ), a šta je tek s onim, što se ne vidi....
  • Ns

    24.06.2021 10:04
    Ova betonska ograda nema oslonac na ploču terase već je nakačena na prednju stranu te ploče. Takva konstrukcija je samo doprinela da ograda sklizne jer nema potporu, nakon što je istrulila armatura koja je jedina drzala.
    Šta li će tek biti za 50 god sa sadašnjom novogradnjom...
  • dijasporac

    23.06.2021 18:10
    Ovako odokativno (danas tek pogledah fotografiju na kompjuterskom monitoru) razlog sto je palo ovo betonsko platno koje ima funkciju ograde na toj terasi je sledeci: na toj ogradi nema okapnice (gledajuci terase ispod i iznad) i to je jedini razlog sto se ovo desilo. Da li projektant (arhitekta) iz svog neznanja tu okapnicu nije predvideo ili su je izvodjaci zarad ustede izostavili ne znam.

    Prilikom gradnje uradjeni su zidovi terase i na njima je ostavljena armatura za vezu terase, terasa je okacena na tu armaturu a spoj je zaliven zastitnim malterom. Vremenom radom temperature, vode i mraza taj zastitnoi sloj nije imao vise tu funkciju i armatura je rdjala i gubila svoju nosivost do dana kada je tezina ograde bila veca od nosivosti te armature. Podsticaj za pucanje je mogao biti udar vetra, mali zemljotres, pobijanje sipova u blizini ili udarac samog stanara, nije vazno.
    Resenje za ostale terase je postavljanje limene okapnice na vrhu betonske ograde, zaptivanje elasticnim kitovima spoja i skidanjem ogrtada terasa koje su sumnjive.

    Isti slucaj se desio pre 13 godina na Bulevaru na jednoj zgradi u lameli, tad smo nasli da je po projektu limena opsivka predvidjena ali da je 1975-te (mislim) nisu ugradili, nisu ugradjene nigde na zgradi a naplacene su po gradjevinskoj knjizi. Verovatno su 2 kamiona pocinkovanog lima zavrsila na vikendicama na Fruskoj i kucama po NS. Dali smo izvestaj Gradu ali niko nista nije pokrenuo, kazu proslo je preko 30 godina.
  • dijasporac

    23.06.2021 17:03
    @Није важно
    Bas kao u tvom nicku, nije vazno da licencirani upravnik bude inzenjer (sta jedan inzenjer masinstva ili elektrotehnike zna o konstrukcijama, a bogami ni arhitekte ne prosipajuu znanje iz te oblasti). Posle 2-3 godine ce i taj licencirani upravnik nauciti neke osnove o zgradarstvu, inastalacijama i procedurama, sve to zavisi od necije licne volje da uci i napreduje u struci. Upravnik zgrade mora da reaguje na vreme kada ga neko od stanara upozori na eventualni kvar ili nedostatak a u odredjenim vremenskim intervalima bi trebao da dovede strucno lice koje ce obici zgradu i instalacije (krov, fasadu, instalacije, lift - liftovi imaju redovne preglede i odrzavanje po propisima a dobijaju i godisnji atest). Znaci zgradi je potreban pre jedan dobar oraganizator a ne strucnjak za konstrukcije ili grejanje.

    Upravnici su za mene nova kategorija, uvedeni su kad sam ja vec otisao iz zemlje, no secam se da smo imali teske probleme oko odrzavanja nase zgrade, problem sa prokisnjavanjem krova i kvarovima lifta, nikako nismo u zgradi mogli da se dogovorimo jer je stalno par budala miniralo dogovor. Jedno vreme sam se vise ukljucio u skupst.stanata jer sam u tom periodu radio u Stanu ali sam iznerviran miniranjima te ekipe odustao od svega i zakljucio da je u toj zgradi potrebna diktatura, popravka je toliko i ima da je platite ako cete da zivite u zgradi, nema prebacivanja svojih obaveza na druge stanare. Jednostavno skapiras da nije za svakog zivot u zgradi.
  • Nana

    23.06.2021 14:25
    @Evrokod
    Kolega ja se slažem sa vama u potpunosti. Moj komentar se odnosio na slepu primenu Evrokoda.

    Lepo ste izložili sve probleme inženjerske struke, ne vidim samo što ste me prozvali, ja sam isto tako kivna na struku kao i vi. Odlično znam kako se pišu tehničke kontrole, kako se zakida na detaljima armiranja, bože moj armcad sve trpi, kako svi znaju da rade statiku u Toweru sa odgovorima tipa ne crveni se i slično. Žalosno je što inženjeri svih struka ćute zarad sitnijih ili krupnijih interesa. Odavno sam prestala da poštujem građ ing, valjda mi se smučilo.
  • Bojan

    23.06.2021 12:45
    @Pera
    Da li zaista mislis da nisam gledao sve sto je u ponudi bilo? Ne zanima me cena kvadrata nego lokacija i kvalitet. Gde u centru osim Pupinova (nema na prodaju stan). A sve ostalo meni licno ne odgovara. Nema parkinga (ili ima a kosta kao stan), bulevar pored, buka. Ostale lokacije za moje potrebe daleko od svega. Ide se logikom gde ima mesta ti zgradu uvali. Pritom da si isao i razgledao znao bi da je jako nekvalitetno odradjeno a kostaju kao da je u Monaku. I da angazovao sam izvodjaca radova koji pravi zgrade po NSu tako da ni jedan komsija od mene nije imao problem osim buke dok su majstori radili. A bas me zanima da li vi ili Vasi bliznji nikada nisu nista promenili u stanu.
  • @Limanac

    23.06.2021 11:42
    “Viseće terase”
    Misliš na one “viseće terase”, koje su stanari bez ikakvih građevinskih dozvola i mimo bilo kojeg i kakvog zakona, postavljali između dve izbočine na zgradama?

    To je ne samo ruglo, nego i ozbiljan problem, koji tek može da ugrozi živote ljudi.

    Stvarno mi nije jasno, kako je građevinska inspekcija zatvorila oči na to, da se kače terase po zgradama, kako se kome prohte?!?!?
  • Vest

    23.06.2021 11:04
    @Bojan
    23.06.2021 • 09:24
    "Za sve pametnjakovice
    Citam i neverujem sta citam. Ja sam prci menjao sve instalacije pa i menjao raspored kuhinje i toaleta."

    Da li pametnjakovicu znas da menjanje rasporeda prostorija i instalacija u stanu utice na statiku cele zgrade i pojavu nestabilnosti u nosecim zidovima. Na zapadu se zbog takvih nedela ide na robiju.
    Tako je jedan lik menjajuci prostorije u stanu iznad mog prijatelja izazvao curenje vode u prijateljevom stanu.
    Zgrada je projektovana da bude takva kakva je a ne da se rovari po njoj kako se kome prohte.
  • Pera

    23.06.2021 10:46
    #Bojan
    Bojane ti sve izmenis u svom stanu a na međuspratu od komsije iznad pukne vodovodna cev i napravi haos. Desavalo se x pura na Limanu u tim betonjetkama ko ih samo izmisli, debil je. Slagane betonske ploce bez izolacije koje su izmedju izolirane katranom koji se raspadne posle 20 ak godina i tu curi voda prolaze bubasvabe i ostala gamad. Nemas ti pojma o novogradnji. Daj 2500 eur za m2 u centru na par lokacija pa da vidis sta je zgrada.
  • Evrokod

    23.06.2021 10:28
    Slatko od Nane
    Mi imamo nase propise kojih se struka ne pridrzava, retki su izuzetci. Molim razne Nane da se sete kada su poslednji put pregledali dobar i kavlitetan PGD i PZI. Tehnicka kontrola udari pecat bez da pogleda ishta od dokumenata. Kome treba geomehanicki elaborat, ako ne mora, nemoj, znamo iz iskustva kakav je teren, elaborat kosta. Svega sam se ja u poslu nagledala. Svaki projekat koji radi "struka" je copy paste. Detalji armature sta je to? Pa onda saglasnost MUP na PZI, ako moze da da se radi na kraju, pa onda krive pozarce za kasno izdavanje upotrebne. Pa npr. izmene se rade u toku izgradnje, al se ne radi izmena gradjevinske dozvole, jer je struci mnogo komplikovano da preko ceopa radi po zakonu, pa onda sve na kraju preko PIO. Struci je ispod casti da skuplja ateste za ugradjen materijal na vreme pa kad treba da se radi tehnicki pregled nastaje haos, ispitivanje betonskih kocki, kocke ne mogu da nadju, neobelezene, dal su bile u vodi_28?, pa struci je ispod casti da vodi gradjevinski dnevnik kako treba i gradjevinsku knjigu. Pa organizacija gradilista i lagerovanje materijala tokom gradnje na sveze ploce, stavimo 4 palete bloka, jer u dvoristu nema mesta od suta, a kontejneri za otpad kostaju. Da ne pricam kad struci neko pomene dinamicki plan struka gleda kao tele u sarena vrata. Eto da znate nesto o struci. Nasa struka je zavrisla fakultete, svi se fale, svi sve znaju, a struka radi suprotno pravilima. Nemojte molim vas. Struka ne zna posao, samo bahatluk.
  • Bojan

    23.06.2021 09:24
    Za sve pametnjakovice
    Citam i neverujem sta citam. Ja sam prci menjao sve instalacije pa i menjao raspored kuhinje i toaleta. Zato sto su wci 2x2 a meni treba veci. Drugo i dalje tvrdim da je barem u Srbiji bolja starogradnja nego novogradnja. Mnogo mojih prijatelja i poznanika kupili nove stanove (hteo sam i ja) ali to je tek raspad sistema i maltera. Ja sam od ohih koji su limanski stan promenili do neprepoznatljivosti, ukljucujuci i terasu. I podrzavam to. A prvi bih uzeo novogradnju (volim kad je sve novo) ali evo neka mi neko kaze koja nova zgrada je i kvaliteta pritom da nije Bogu iza nogu ili da nije na uglu tri bulevara.
  • Bojan

    23.06.2021 09:21
    @Podbarac

    Čovek priča o modernom građevinskog betonu, a ne o starorimskom koji su pravili sa vulkanskim pepelom i drugim sastojcima koji su mu omogućili da traje vekovima. Sa druge strane, da ta procena nije debelo konzervativna, imali bismo padajuće solitere svakog dana.
  • Miki

    23.06.2021 09:13
    Tito zlozinac
    Komunizam nas je unistio.
  • Limanac

    23.06.2021 08:55
    @Mitoman
    “Za zidove smo videli, sada čekamo da počnu da padaju klima uređaji, koji se postavljaju čak na dimnjake”

    A, šta je sa “visećim” terasama, koje su se pokačile gde god je zgodno mesto bilo na Limanu 3 i 4?
    Tek to kada počne otpadati, dovoljno je da se jedna otkači na višim spratovima i ima da se sve ispod poslažu kao kule od karata.
    Gde je tu građevinska inspekcija, kako se to dozvolilo?
  • Nana

    23.06.2021 07:52
    @Лиманац
    Konačno jedan konstruktivan predlog iz struke bez omalovažavanja stanovika tih zgrada i bivsih vremena.

    Jedva čekam da vidim ovu novogradnju za 30-50 godina, ako dočekam.

    Ove što se pozivaju na Evrokod molim da se malo više unesu u to i da se raspitaju koliko zrmalja EU je zadržalo u većini svoje stare propise a iz Evrokoda primenjuju samo deo i to selektivno. Mis mo uveko najpametniji naravno, to nas je i dovelo ovde.
  • P

    23.06.2021 07:35
    P
    Sve je to od starosti i neodrzavanja! Ovoga ce biti sve vise pa zar nevidite na sta nam lici centar grada? Kuce po 200godina koje su pretnja za svakog! E kada se desi tragedija onda su svi pametni! Sve staro srusiti i napraviri novo i bezbedno to je jedino resenje! Jer jedan ljudski zivot nema cenu ili ima?
  • Novosadjanka

    23.06.2021 04:46
    Opasno
    Dobro je sto niko nije nastradao, vreme je da se ozbiljnije pozabave problemima, bice toga jos, naravno da se cene svedu na normalan nivo jer za ovo ne vredi davati pare.
  • Legat

    23.06.2021 03:20
    Komunizma
    Da li je neko iznenadjen da zgrade koje nisu odrzavane otkad su sagradjene, pocnu da se raspadaju. Koliko god sarmatno ljudima, u vecini evropskih zemalja ovakve zgrade su se rusile nakon socijalizma, i predstavljaju estetko i funkcionalno ruglo. Jedino nama je normalno da zivimo u velikim betonskim kockama.
  • Лиманац

    23.06.2021 02:02
    Треба ојачати све бетонске елементе на фасадама старијих зграда на Лиману, као и њихове спојеве. Поред тога, неопходно је да се исти премажу адекватним премазима како би се зауставио продор воде у бетон.
  • Petar

    23.06.2021 01:34
    @NS
    22.06.2021 • 18:11
    U svim delovima grada, u svim zgradama, postoje stanari, pametnjakovići, koji kupovinom, pogotovo ne novog stana daju sebi za pravo da izvode razno-razne radove. Od kuhinja prave sobe, prebacuju vodovodne i kanalizacione ceni npr na 3. spratu, bez saglasnosti ne samo onih ispod i iznad, a kamoli celog ulaza. Građevinska inspekcija je ćutala, nije reagovala."

    Zato sto ovde zive sebicni, samozivi, nevaspitani ljudi potpuno neosetljivi na okolinu oko sebe.
    Nema ovakvog naroda na kugli zemaljskoj.




  • Podbarac

    23.06.2021 01:25
    @DžumpA round - pa sad...
    "...Prosečni vek trajanja betona 50-100 godina..."

    Ne mora da znači - eno ti "Panteon" u Rimu ili Crkva Sv." Marije od mučenika" ili kako Italijani kažu "Santa Maria Rotonda".

    Daklem, najveća svetska kupola od čistog-neojačanog betona. Eno stoji skoro 2,000 godina i ništa joj ne fali.

    Doduše zidali je ozbiljni ljudi - Rimljani sa njinim betonom...

    Tolko.
  • Balzak

    23.06.2021 00:26
    @Bas cudno
    Apsolutno se slazem.
    Eto, bas ta apoteka je renovirana i pre renoviranja je na sredini imala stub - verovatno noseci. Ako sada udjete u apoteku stuba vise nema.
  • Zizi

    23.06.2021 00:15
    Ocigledno da je vlasnik stana zeleo inox ogradu terase, pa je ovu sručio tokom noći, da ubrza proces :D
  • Maja

    22.06.2021 23:06
    na ja

    Živeli smo u jednoj od ovih zgrada.Stan smo kompletno renovirali,utukli gomilu para i na kraju odatle pobegli jer se nije moglo živeti od bubašvaba I bubarusa.Ono što Vi ne razumete da ovde nisu problem samo ograde terasa pa da to možete svaliti na stanare i njihov nemar.Zgrada je skeletni betonski sistem sa zidovima ispune od gipsa i pokojim betonskim.Cela fasada tj svi spoljašnji zidovi su te betonske ploče bez ikakve izolacije unutra.To je konstrukcijski problem.Da li očekujete da babe sa penzijom do 20000 din ( to su uglavnom stanari tih zgrada)uklone sve spoljne zidove i stave nove?Da li su one krive za ovaj fušeraj?Pogledajte tu sliku.Ja se pitam na čemu se ta ograda uopšte držala.Pomoglo bi da se još onda stavio stiropor i fasadna boja kao što su mnogi na tim zgradama uradili iako su to radili zato što im je bilo hladno a ne zbog padanja ploča.Sad je verovatno kasno.Nije slučajno što su obe ploče I ova I ona u Balzakovoj 24 pale sa najviših spratova.Tu su povrh svega i ravni krovovi,voda je negde našla put,armatura je propala i eto problema koji uopšte nije naivan a rekonstrukcija je vrlo skupa ako je uopšte I moguća.
  • Gojko

    22.06.2021 22:58
    Bar imaju apoteku da kupe bensedin ako ih lupi beton po glavi.
  • Baš čudno

    22.06.2021 22:36
    ...
    Rilja se bez ikakve dozvole, seče noseće zigove kako ko hoće, ruši se, dozidjuje, štema i udara hiltijem toliko da se cela zgrada trese, pa tako u jednoj osmospratnici strarogradnje, bezmalo 250 dana godišnje...pa ne otpadalo sve. 99% radova koji se obavljaju u stanovima ne bi bilo odobreno , da je reda i da se zakon sprovodi...nema nama spasa, bolesni smo do srži kao narod.
  • @Vladan

    22.06.2021 22:23
    Evrokod
    Gospodine Vladane, prvo ja nisam sinak, već žena. Drugo beton nije skup, MB30 kubik košta max 130 evra sa ugradnjom, a kg armature je 1 evro sa ugradnjom. Drugo postoje proizvodi koji imaju bolja termička svojstva sa kojima možete da zidate, a beton služi za konstrukciju objekta i stabilnost. Molim Vas da ne mislite da smo ljubomorni. Samo nešto znamo o izgradnji. E sad nije problem to sto nešto malo znamo o betonskim i zidanim konstrukcijama, i sanacijama, već je problem što sam gađala gde treba. Nit je Liman elitni kraj, to je bivše radničko naselje, kao i svako drugo, nit je Novi Sad metropola. Elita na Limanu 1, 2, 3 i 4 ne izdaje sobičke studentima, već živi na Ribnjaku. I ja živim u Novom Sadu pa ne mogu da kažem da je bilo koji stanovnik grada blagosloven lošom infrastrukturom, time što ima samo jedno pozorište, tek sad je stigla na red baletska škola, time što su žvake polepljene za kocke u centru, time što se npr. na Limanu 1 svaki dan širi miomiris kod Indexa, time što su zgrade na Detelinari i Grbavici gradili sve bez parkinga, time što je Naselje slepo crevo grada, time što Novi Sad nema park kao svaki veći grad u Evropi. Ceo Novi Sad je spavaona, da se razumemo. Nismo zavidni, živimo u onome što smo sami stekli. Al to treba da održavamo, a ne da čekamo da otpadne, pa da popravljamo po sistemu pljuni pa zalepi .
  • Centar

    22.06.2021 22:15
    Uzas
    Tek centar jezgro Pozoriste mladih otpadaju fasade sa zgrada ali koga briga..
  • Neophodno

    22.06.2021 22:12
    Investiciono odrzavanje
    Od 2019. Sve skupstine zgrade duzne su da donesu odluku o minimalnom izdvajanju za fond za investivmciono odrzavanje. Nazalost, mnogi nece da placaju ni za tekuce odrzavanje. A kad se nesto desi onda okrive jednu osobu, najcesce upravnika.
  • Trtoš

    22.06.2021 21:59
    Stambena zajednica mora vršiti i preventivne preglede i na osnovu njih praviti programe tekućeg i investicionog održavanja. Za to je odgovoran upravnik i dobro bi bilo videti da li su takvi pregledi uopšte do sada vršeni. Siguran sam da nisu. To šte to sada učiniti nije nikakvi opravdanje.
  • Није важно

    22.06.2021 21:52
    Лиценца
    Стамбеним зградама управљају физичка лица са положеним испитом за "лиценцу" за одржавање/управљање објектима у којим живе људи са својим породицама. Нпр, дипломирани инжењер грађевине, електротехнике, машинства или архитекта са лиценцом Инжењерске коморе Србије не може да управља одржавањем стамбених зграда с обзиром да није похађао/завршио "курс".
  • /

    22.06.2021 20:22
    /
    e vajni arhitekte
  • Anticipacija

    22.06.2021 19:53
    ...više vidi no onaj pod brdom
    Dakle, da li su ovakvi slučajevi poslužili našim gradskim upravama kao podsticaj na razmišljanje kako preduprediti ovakve slučajeve i sanirati dotrajale fasade objekata?
    Sumnjam...
  • dijasporac

    22.06.2021 19:05
    @DžumpA round
    Jeste, sem toga sto znas nesto da izguglas treba da znas i rastumacis to sto ti google da kao odgovor na tvoje pitanje. Propustio si da zapazis da je upotrebni vek armiranobetonskih zgrada od 50-100 godina ali bez ozbiljnijih sanacija, takvim sanacijama je moguce produziti trajnost konstrukcije zgrade i znatno duze. No i te vremenske odrednice nisu normirane jer ne postoji dovoljan broj primera za iskustvenu preporuku ( armiranobetonske konstrukcije se u veoj meri koriste krace od 100 godina).

    Glavni razlog pada dela konstrukcije ( cela konstrukcija pada iz statickih razloga - pogresnog proracuna) je zbog neodrzavanja konstrukcije odnosno dolazi do korozije armature na delu konstrukcije zbog toga sto se povrsinski, zastitni sloj betona osteti. Vremenom usled korozije armature dolazi do pada dela armature kao u Balzakovoj. Voda i mraz su najveci neprijatelji betona, razaraju beton i korodisu armaturu, zato je potrebno da se beton stiti premazima, novim injektiranim cementima, limenim opsivkama i svako ostecenje sanira.

    To sve u Srbiji ljudi na svojim zgradama retko rade, nema se ni novca ni ne razume se u tu oblast.

  • Popara

    22.06.2021 18:53
    Džumpa
    Verujete Googlu ili svojim očima. Pogledajte stubove Francijevog mosta traju vek i po, izloženi vremenskim prilikama. Koliko tek može da traje beton koji je zaštićen od kiše i leda? Ne lupetajte, nisu arhitekti i arhitektice glupi kada za velike javne projekte predlažu beton. Ovde je verovatno problem ili neodržavanje ili postoji problem u proračunu pri izgradnji.
  • 49

    22.06.2021 18:51
    Kako upropastiti gradove
    Održavanje zgrada je minimalno, skoro nepostojeće. Ovakvih slučajeva će biti sve više i sve češće. Važno je da se zidaju kule i razni gradovi na vodi. To donosi pare, a ne održavanje zgrada.
  • Vlada

    22.06.2021 18:42
    @Evrokod
    Bravo za komentar. Svaka rec je 100% tačna.
  • Nemanja

    22.06.2021 18:38
    @DžumpA round

    Znači svakako će nadživeti ovu državu.
  • Mitoman

    22.06.2021 18:35
    A klima uređaji?
    Za zidove smo videli, sada čekamo da počnu da padaju klima uređaji, koji se postavljaju čak na dimnjake
  • Нс бој

    22.06.2021 18:29
    Некада један од лепших делова града и некада најбољи део града за живот сада само добра локација.
  • Vladan

    22.06.2021 18:20
    @evrokod
    Ne razumes sinko koliko je to betona na tako malom mestu. Neces nikad ni znati, zato to toliko kosta. Moze da otpada svaki dan po jedna ovakva i zgradi nista nece biti. Samo me zanima ta tvoja "nova redovno odrzavana" zgradica. U kom je kraju? Podbara ako je nek ti je sa srecom jer nemas kiseonika ni svecu da upalis. Telep? Uzivaj u kopanju svaki dan i prasini, gomili rovova pacovskih rupcaga. Adice da ne govorim...
    U cemu je problem te ljubomore prema limanima? Ako vas zanima zasto nesto vredi sto je blizu centra, keja i stranda, onda stvarno treba da pijete redovnije terapiju i da se sklonite malo iz te "visokokvalitetne-blok stiropor - jeftin laminat" gradnje.
  • ns ja

    22.06.2021 18:16
    Pre 14 godina sam pričao o ovome, zamislite niko nije imao uši da čuje!!! Tek kada neko pogine počeće da se preduzimaju mere!!
    Budite prilično sigurni da ovo odvaljivanje terase bez nastradalih neće naterati nadležne da reaguju silom zakona nateraju vlasnike da urade neophodno investiciono održavanje - jer dobrovoljno "niko nema para"!
    Tako je svugde u svetu, nisu nemci, italijni itd.. bolji ljudi, nego su im kazne milion puta veće... baj d vej u italiji u đenovi pao čitav nadvožnjak/vijaduk/most
  • V

    22.06.2021 18:12
    Pretpostavljam da je cena stanova i u ovakvoj zgradi porasla zadnjih godina :)))
  • NS

    22.06.2021 18:11
    U svim delovima grada, u svim zgradama, postoje stanari, pametnjakovići, koji kupovinom, pogotovo ne novog stana daju sebi za pravo da izvode razno-razne radove. Od kuhinja prave sobe, prebacuju vodovodne i kanalizacione ceni npr na 3. spratu, bez saglasnosti ne samo onih ispod i iznad, a kamoli celog ulaza. Građevinska inspekcija je ćutala, nije reagovala.
  • kako se to računa

    22.06.2021 18:11
    ,alo privatno malo društveno
    u našoj zgradi bi to sasvim sigurno svalili na vlasnika.
  • ns ja

    22.06.2021 18:09
    Mnoge terase na limanima sa betonskim žardinjerama za cveće (Liman 3 i Liman4) , kao i kosim betonskim ogradama (Liman 3 i Liman 2) su sklone odvaljivanju betonskih komada, ne kao u ovom primeru -čitave terase, ali dovoljno da ubije čoveka! Na Limanu 1 betonski delovi fasada otpadaju!
    Dragi gradonačelniče i dragi sugrađani, ovo je posledica vašeg "nemamo para" jer betonske fasade po projektu su predviđene da budu ofarbane od početka eksploatacije zgrade. Mnoge nisu ofarbane (zaštićene) čak ni prvi put prilikom primopredaje objekata! Ta fasadna boja osim dekoracije veoma sprečava upijanje vode u beton, koja decenijama razgrađuje i ispira vezivna svojstva u betonu! I sada imamo početak nečega što nije naivno!
    Rešenje: inspekcijski uz sankcije kažnjavanja, naložiti malterisanje odvaljenih betonskih fasada, a nakon toga obaveznu njihovu zaštitu akrilnim fasadnim premazima, i to premazivanje uz pretnju kazni ponavljati minimum 1x u 10 godina! Neki problemi će na ovaj način biti rešeni, a tamo gde je konstrukcijska greška - kao u primeru otpale čitave betonske ograde terase, naložiti uklanjanje istih i zamenu čeličnim profilim o trošku svakog stanara za svoju terasu (isto i za fasade).
    Znam ljude koji dramatično kukaju kako nemaju para, a 40 i više godina nisu dinara u sopstveni stan uložili, neki čak nikada isti ni okrečili nisu!!!! Pazite, N I K A D A! Zakonski obavezati vlasnike da održavaju fasade dok još nije kasno! Da neko dete ne nastrada!!!
  • artist

    22.06.2021 18:02
    Postaje lutrija ovde ziveti.
  • Laloš

    22.06.2021 18:01
    U Švedskoj svakih 30 godina vam odseku celu terasu postave novu i odu. To je uključeno u održavanje zgrade. Naravno da je cena održavanja drugačija nego ovde. Za 1000 dinara mesečno u proseku po stambenoj jedinici ovde će ne samo otpadati terase nego i liftovi, fasade, krovovi, odžaci....
  • Arhitektus

    22.06.2021 17:58
    Sva starogradnja od betona će se proglašavati nebezbednom za stanovanje kada zgrade napune 80 godina. Tako se radi svuda u svetu da bi se sprečile ljudske žrtve. To se uči na prvoj godini arhitekture.
  • Pera

    22.06.2021 17:36
    Ograda terase nije zajednicki deo zgrade. Komsije mogu iz solidarnosti da ucestvuju u troskovima popravke ali trosak u ovom slucaju pada na vlasnika stana.
  • Nemanja

    22.06.2021 17:28
    Dobro je
    "Prostor je sada ograđen i postavljeno je upozorenje za prolaznike."
    -- E, dobro je. Sada smo bezbedni!
  • Novosadista

    22.06.2021 17:12
    Bez obzira na kvalitet gradnje u jednom trenutku svakoj zgradi dodje kraj. U gradu postoji velik broj zgrada starih preko 50g, njihovo odrzavanje je upitno. Bojim se da cemo u buduce imati sve vise ovakvih slucajeva
  • DžumpA round

    22.06.2021 17:11
    Prosečni rok trajanja betona je od 50 do 100 godina. Imate google možete da proverite.
  • Maja

    22.06.2021 16:57
    Možete slobodno pogledati ceo Liman 3 i 4.Sve su zgrade gradjene u istom stilu.Tih betonskih ploča koliko hoćeš.Padale su I u Šekspirovoj.I pašće opet.Možda onda neće biti toliko sreće da niko ne nastrada.
  • Evrokod

    22.06.2021 16:56
    Za male pare
    Otkupili stanove od drzave i nisu zgrade odrzavali 30-40 godina. Stanovi se izdaju sve vreme, pare uzimaju za tekucu potrosnju i to je to. Tako je i dan danas. Ako moze da se nasledi i dinara u to ne ulozi. Najsredjenije zgrade i stanovi su oni gde se kreditno zaduzite. Nema one stare gde otpadne tu i ostane... Najveci problemi nastanu kad stari stan hocete da kupite. Taj vredi para i para. A ono na licu mesta prve plocice, parket izguljen, podreane tapete, nikad okreceno, razvaljena stolarija. Sanitarije u katastrofalnom stanju, kad to kazete svi se naljute. A kvadrat vredi da se njime resavaju problemi 2 generacije, da prodamo jedan stan i da za iste pare kupimo dva bolja stana za decu. Nasa posla.
  • Limanac

    22.06.2021 16:38
    Ej
    Cudno mi je sto vec ekipa limanaca nije optuzila za ovo vlast u Ns,gradonacelnika npr pa i predsednika drzave
    Bas cudno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna